29
Dec
2021
0

Durf jij 100% jezelf te zijn?

100% jezelf durven zijn, waar en met wie je ook maar bent, durf jij het?

Dit artikel begint misschien een beetje vies: Stel jezelf eens voor toen je nog een klein kind was: kon het je toen iets schelen wat anderen van je dachten? Trok je je iets aan van wat anderen van je vonden?

Had je een poepluier, dan kon je ongegeneerd ermee schudden alsof het een samba-bal was, het maakte je werkelijk niets uit, je ging er vrolijk mee verder. Toegegeven, het kon je natuurlijk ook niet heel erg kwalijk genomen worden.

Het punt wat ik wil maken is dat we een beetje verleerd zijn onszelf te zijn omdat we bang zijn voor wat anderen van ons vinden, waardoor we de vrijheid niet meer durven te nemen ons laten zien zoals we daadwerkelijk zijn.

Resultaat is dat je de neiging hebt jezelf te conformeren aan de mensen om je heen.

Best een beetje gek toch?

Maar wat betekent jezelf zijn? In grote lijnen komt het meestal neer op de volgende dingen:

  • Je gedragen zoals je bent
  • Jezelf niet kleiner voordoen dan je bent
  • Beseffen dat niet iedereen je even leuk of cool zal vinden (en dat hoeft ook niet)
  • Beseffen dat je tof genoeg bent

Je kunt je dus afvragen wat mensen remt om niet zichzelf te durven zijn. Tijd om hier eens wat beter naar te kijken!

Redenen om niet jezelf te zijn

Het bovenstaande lijstje komt eigenlijk neer op een stuk bevrijding. Bevrijding om je authentieke jij door te laten schemeren. Wat weerhoudt sommige mensen er dan van om met bepaalde remmingen te blijven zitten?

Zoals gezegd is een van de oorzaken niet jezelf te kunnen zijn een vorm van onzekerheid, Het is gebaseerd op het feit dat wanneer jij jezelf laat zien zoals je bent, er een kans is dat de mensen om je heen “er wat van vinden”:

Mensen vinden mij vast raar als ik mijn haar groen verf, wat zullen ze wel niet denken?

Mensen vinden me vast gek als ik op straat luidkeels meezing met een liedje

Want ja, dat kan best confronterend zijn. Opeens is het alsof je even op een podium staat en de schijnwerpers op jouw gericht zijn: iedereen kan je plots goed zien.

Grote kans dat ze dan ook je imperfecties zien, het kan best zo zijn dat je luidkeels mee zingt maar eigenlijk helemaal niet zuiver kan zingen.

Dat zijn de momenten waarop één ding belangrijk is: de onzekerheid die door de imperfecties gewekt worden, horen er simpelweg bij en zijn onderdeel van ons leven.

Iedereen heeft ze, zelfs de grootste beroemdheid die op deze aarde rondloopt.

Imperfecties horen nu eenmaal bij het leven, je hoeft je hier helemaal niet voor te schamen. Sterker nog, als alles perfect zou zijn, zou er geen enkele uitdaging meer overblijven.

Your worth is non-negotiable

Methodes om te oefenen meer jezelf te zijn

Nu je weet wat een van de onderliggende redenen kunnen zijn die ervoor zorgen dat je niet jezelf durft te zijn, is het minstens zo belangrijk te begrijpen wat je eraan kunt doen, om jezelf op die manier meer te kunnen laten zien.

Dus hoe doe je dat, jezelf meer laten zien en zijn?

  • Experimenteer eens met het volgende: ‘druk’ jezelf eens meer naar buiten; waarbij je jezelf meer expressiever laat zien, zoals jij echt bent. Neem jezelf voor om dit een uurtje per dag te doen, zodat je aan het gevoel wat dit oplevert, kunt wennen
  • Neem op een respectvolle manier afstand van de mensen om je heen. Ga maar na, natuurlijk dien je rekening te houden met de mensen die je tegenkomt, maar je hoeft je er niet altijd iets van aan te trekken
  • Durf jezelf voor aap te zetten, een stukje zelfspot kan namelijk heel gezond werken. Laat daarbij ook eens de uitkomst wat er eventueel kan gebeuren, eens los. Je zult verstelt staan wat dit voor je kan doen!

Jezelf zijn is misschien wel het mooiste wat er is; je laat je niet remmen door de opmerkingen of meningen van iemand anders; mensen houden van echte, oprechte mensen. Daarbij verdien je het je jezelf te kunnen zijn, wanneer en waar dan ook. Accepteer jezelf zoals je bent, en dat je er mag zijn zoals je bent!

Vond je dit artikel leuk of nuttig? Vergeet dan vooral niet om het te delen!

Leave a Reply