22
Oct
2021
0

In de spotlight: Ecodorp Boekel, Cooldown City & Grachten van Smaragd

Nederland wordt steeds groener en groener, ook al zie je dit niet altijd zo snel terug. Daarom zetten we in dit artikel 3 duurzame initiatieven in de spotlight:

Ecodorp Boekel

We beginnen met Ecodorp Boekel. En dat is niet zomaar een dorp, nee, dit is een dorp met een groene insteek.

Nu zal niet bij iedereen een belletje rinkelen bij het woord Ecodorp. Laten we er daarom eens wat meer op inzoomen.

Wat is Ecodorp Boekel precies?

Ecodorp Boekel, gelegen in de driehoek van Eindhoven, Den Bosch en Nijmegen is een dorp waarbij men wilt laten zien dat we als maatschappij ook op een duurzame manier kunnen leven. Je vind er huizen die met een net iets andere methode gebouwd worden dan gewoonlijk.

Zo word er met meer natuurlijke bouwmaterialen gewerkt, denk bijvoorbeeld aan beton waarbij geen cement word gebruikt en waar ter isolatie van de muren kalk-hennep toegepast word.

Ecodorp Boekel heeft als doel om een inspirerend voorbeeld en proeftuin te zijn voor allerlei innovaties. Hiermee is het de bedoeling dat er vele kleine duurzame initiatieven ontplooid worden om mens en natuur ten goede te komen.

Wat is de positieve invloed die het heeft op onze planeet?

Van binnen en van buiten ademt ecodorp Boekel duurzaamheid uit, zo hebben ze:

 • een eigen voedseltuin, in een almaar groeiende wereld is dit het duurzame voorbeeld en helpt dit ecosystemen te versterken
 • zonnepanelen om eigen energie mee op te wekken
 • herbruikte materialen, wat ook wel de circulaire economie word genoemd
 • Energie welke opgeslagen word in basalt, het meest voorkomende gesteende op aarde. Hierdoor hoeven er geen zeldzame metalen meer gebruikt te worden
 • Het recyclen van onze ontlasting in de WC via een zogenaamd rietbedfilter, waardoor onze ontlasting als voeding gebruikt kan worden voor boeren

Wat tot slot bijzonder is aan Ecodorp Boekel is het feit dat ze is gebouwd in een cirkel, zodat mensen elkaar makkelijker tegen kunnen komen. Hierdoor kan men elkaar beter leren kennen. En wie elkaar goed kent, zo is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek, komt minder vaak in conflict met de ander.

Waar vind je Ecodorpen?

Ecodorp Boekel vind je zoals eerder genoemd in de driehoek van Eindhoven, Den Bosch en Nijmegen. Verder zijn er tientallen Ecodorpen verspreid over Nederland, maar ook in de rest van de wereld vind je ze terug.

Cool Down City

Voor nummer 2 reizen we af naar Rotterdam, waar we Cool Down City tegenkomen. Een mooi initiatief waar ze de stad afkoelen, door middel van het uitdelen van gratis bomen. Dat werkt als volgt:

Verkoeling voor iedereen

Rotterdam is een erg volgebouwde stad waar de warmte maar moeilijk weg kan komen. Dit noemen ze ook wel het Urban Heat Island Effect.

Door meer bomen te planten of op een balkon of stoep neer te zetten, komt er meer schaduw en daalt de temperatuur binnen de stad weer wat meer. Handig bijkomend voordeel is dat het er ook gezellig en mooi uitziet!

Wat is de positieve invloed die het heeft op onze planeet?

Bomen en planten bieden naast het leuker maken van het straatbeeld en het landschap nog andere voordelen:

 • 1 boom levert jaarlijks 81 dagen zuurstof voor 1 persoon
 • Jaarlijks vangen ze 2700 gram aan luchtvervuiling af
 • Jaarlijks houden ze 10.500 liter aan regenwater vast
 • Een volwassen boom van rond de 40 jaar, beslaat een oppervlak van 28m2, 6 meter ∅ en koelt de lucht 2℃ tot 8℃ af

Grachten van Smaragd

En op nummer 3 vinden we de Grachten van Smaragd. Dit project focust zich op de daken van de woonboten, die je vast weleens hebt zien liggen aan de rand van de grachten in Amsterdam.

Wat opvalt is dat ze er van de zijkant vaak wel mooi uitzien, maar het dak is vaak maar saai en grauw, en ziet er niet heel gezellig uit. Dat kan veel mooier en beter.

Groener en sierlijker

In plaats van sombere daken heb je er natuurlijk ook genoeg ruimte die je prima op een andere manier kunt benutten en indelen, namelijk met verschillende planten en bijvoorbeeld gras.

Dit is mooi af te wisselen met zonnepanelen, waarmee een woonboot prima energieneutraal uitgerust kan worden.

Wat is de positieve invloed die het heeft op onze planeet?

Het aanplanten van een groen dak op je woonboot heeft een aantal voordelen:

 • Groene daken verminderen CO2 en fijnstof
 • Het word minder warm in de stad
 • Het komt de insecten en vogels ten goede, denk aan vlinders, bijen, etc
 • Een groen dak gaat veel langer mee dan een normaal dak; waar een “normaal” dak tot 20-25 jaar meegaat, gaat een groendak 50 tot 75 jaar langer mee
Waar vind je ze?

Grachten van Smaragd vind je in en om de grachten van Amsterdam.

Bronnen:

 • https://www.grachtenvansmaragd.nl/
 • https://www.ecodorpboekel.nl/
 • https://cooldowncity.com/

Leave a Reply