24
Jan
2021
0

Digital Nomad – een draadloos leven, hoe werkt dat?

Werken zonder een fysiek kantoor om je heen, zonder collega’s, geen vergaderingen en wakker worden op een tropisch eiland. Ontdek de wereld van de Digital Nomad.

Het traditionele werken kent iedereen wel en bestaat vaak uit met de auto, de fiets of het Openbaar Vervoer naar kantoor te gaan. Je werktijden en pauzes zijn meestal vooraf vastgelegd en worden dus voor je bepaald, je krijgt collega’s om je heen en je reist iedere dag naar dezelfde locatie met vaak een vaste of flexibele werkplek.

Maar wie zegt dat dit traditionele werken de norm blijft en moet blijven? Ergens is het ook wel een beetje een ouderwets idee om dezelfde plek aan te houden met hetzelfde uitzicht en dezelfde computer, terwijl er van je verwacht word dat je altijd maar fris en vrolijk bent.

Om die reden is het best interessant om ook eens andere manier van werken te ontdekken. Er zijn namelijk ook mensen die nooit in de file staan, die niet door winderig of regenachtig weer moeten, en in plaats daarvan wakker worden op een schitterend tropisch eiland, met een lekker temperatuurtje met een schitterend uitzicht. Met het grootste gemak open je je laptop in een hotel of AirBNB, om vervolgens heerlijk vanuit een luie strandstoel of hangmat je werk te doen.

Loop je vast en kom je zonder inspiratie te zitten? Geen probleem!

Je onderbreekt simpelweg je werk even voor een frisse duik in het zwembad of in de zee, of je maakt even een wandeling door de omgeving, onderweg een praatje makend met een van de locals. Allemaal mogelijk met een Digital Nomad lifestyle.

Digital Nomad worden, waar begin je?

Een lifestyle als Digital Nomad heb je niet zomaar, dit is best een flinke stap om te nemen, je gooit immers je leven over een heel andere boeg.

Wat ga je bijvoorbeeld meenemen? Wat laat je thuis? Zeg je de huur op? Je TV-abonnement? En wat ga je allemaal verkopen, welke spullen zet je bijvoorbeeld op Marktplaats?

Zoveel vragen die je opeens tegemoet komen, waar je het antwoord niet direct op weet. Dat hoeft ook niet. Je kunt alvast van het Digital Nomad bestaan proeven, zonder alles direct in Nederland op te moeten zeggen. Zo behoudt je een basis voor jezelf, en kun je naast je huidige werk beginnen met online geld te verdienen.

Goed plan dus. Nu kan het zijn, dat je nog niet helemaal weet waar je het allemaal voor doet. Je kunt:

 • je eigen tijden bepalen
 • werken wanneer je maar wilt
 • bepalen hoelang je wilt werken
 • reizen zoveel als je wilt
 • Meer inspiratie opdoen dan op een saai kantoor

Alles samengevat levert het je dus het volgende op: vrijheid. Een enorme vrijheid welteverstaan. Er zal geen baas meer zijn die dingen van je wilt, geen collega’s met wie je rekening moet houden, en ook… geen smerige automaat koffie meer. Nee, je haalt nu gewoon echte koffie in een fijn koffietentje, met waarschijnlijk een stuk leuker uitzicht!

De wereld verkennen en onderweg je geld verdienen

Hoe gaaf zou het zijn om de wereld over te reizen, en ondertussen gewoon je geld te kunnen verdienen? Met een draadloos Digital Nomad bestaan zijn er verschillende manieren om onderweg je geld te verdienen. Immers, je hebt beschikking over het volledige Wereld Wijde Web, verspreiding van je product(en) moet dus geen probleem zijn. Onderweg je geld verdienen kan door middel van digitale producten, denk aan:

 • PDF documenten waarin je bepaalde kennis deelt
 • Cursussen die je online kunt volgen
 • Producten in abonnementsvorm aanbieden waar je maandelijks een inkomen mee kunt creeeren
 • Teksten schrijven voor andere
 • Seminars geven
 • Video-editor
 • Coachen
 • etc

Ofwel, de mogelijkheden zijn eindeloos. Mocht het je overweldigen en weet je niet zo goed waar je moet beginnen, maak je dan vooral geen zorgen. De volgende tips zullen daarbij helpen.

Benodigdheden

Als je onderweg bent heeft het geen nut om 3 koffers met je mee te zeulen. Integendeel, zo licht mogelijk reizen is een must hiervoor.

Wat neem je dan zoal mee? Denk maar eens aan het volgende:

 • Laptop
 • Telefoon
 • Kleding
 • Tandenborstel

Dat is alles. De rest kun je namelijk ook onderweg of op plaats van bestemming kopen.

Ziektes onderweg en je reis plannen

Het liefst sta je helemaal niet stil bij allerlei ziektes die op de loer liggen, maar die ziektes houden de onschuldige reiziger wel goed in de gaten, en helemaal nu we middenin de C-crisis zitten! (Het woord heb ik nu net even teveel gehoord, vandaar c-crisis).

Een fijne zorgverzekering is daarom helemaal niet zo gek. Maar welke kun je dan het beste kiezen? Een All-risk verzekering is in elk geval gunstig omdat deze het grootste deel kan dekken. Mocht je bijvoorbeeld een sterfgeval hebben in Nederland dan worden alle kosten die je maakt in elk geval gedekt.

Reizen is nu wat lastiger, maar mocht je er echt op uit moeten, lees je dan goed in in wat een zorgverzekering je allemaal biedt.

Wat ook ontzettend handig kan zijn bij het boeken van een ticket, is om je vliegticket te boeken bij een maatschappij waar je eventueel gratis kunt omboeken. Dit voorkomt en hele hoop stress en geld, wat zonde zou zijn.

Voor de onderkomens of accomodaties is AirBNB je beste vriend.

De beste plekken om te beginnen

Als je serieus overweegt om je leven over een andere boeg te gooien en al je werkzaamheden vanaf een afstand uit wilt kunnen voeren, dan is het goed om te weten wat een goed startpunt hiervoor is. Als je online een beetje rondkijkt, zul je merken dat er niet direct opleidingen hiervoor zijn, waar je je voor kunt inschrijven.

Gelukkig hebben de mensen die je voorgingen en al de stap hebben genomen als Digital Nomad, de deur voor je opengezet. Check bijvoorbeeld eens Dutch Digital Nomad, welke cursussen aanbiedt die een mooie eerste stap vormen.

Wie weet is dat wel de eerste stap naar een Digital Nomad lifestyle!

Leave a Reply