9
Mar
2020
0

Bomen planten met je computer doe je zo

Wil jij ook je steentje bijdragen maar is het niet je hobby om te wroeten in de grond om bomen te planten? Geen zorgen, het kan ook vanuit je luie stoel, en gewoon vanaf je laptop.

Mocht je bovenstaande dus niet zo’n goed idee vinden, dan heb ik goed nieuws voor je!

Berg die zaadjes en dat schepje maar op, en laat het vroetwerk over aan de helden die verwoestijning tegenhouden en natuurlijke habitats weer herstellen. Over wie heb ik het dan zul je denken? In dit artikel ga ik het uitgebreid hebben over:

Ecosia!

Ecosia: natuur en technologie ontmoeten elkaar

Je zou zeggen dat natuur en technologie ver uit elkaar staan. Technologie geeft je ontzettend veel prikkels en de natuur biedt je rust en ontspanning. Toch kunnen deze prima gecombineerd worden, en wel in de vorm van een zoekmachine waarmee je zoekopdrachten ervoor kunnen zorgen dat er bomen geplant worden over de hele wereld, op plekken waar ze het meest nodig zijn.

Ecosia is ontstaan nadat de oprichter, Christian, terug kwam van zijn wereldreis. Tijdens zijn reis heeft hij met eigen ogen kunnen zien hoe ernstig de schade door ontbossing is. Nadat hij terugkwam vond hij dat niks doen geen optie was, en richtte daarom Ecosia op, een zoekmachine met groene intenties.

Met het hoofdkantoor gevestigd in Berlijn werken ze hard om de wereld te veroveren, om zoveel mogelijk bomen te kunnen planten.

De magie van bomen planten: hoe het werkt

Nu vraag je je misschien af hoe het kan dat een zoekopdracht ervoor kan zorgen dat er bijna over de hele wereld bomen worden geplant?

Om daar een antwoord op te kunnen geven zoomen we in op de reis die je zoekopdracht maakt: jij als gebruiker bent nauurlijk het startpunt. Stel, je wilt weten hoe je je goudvis kunt leren fietsen, en je typt deze zoekterm in.

Kilometers verderop springen dan de servers van Ecosia aan, en verwerken jouw zoekopdracht.

Net zoals met iedere andere zoekmachine worden er advertenties getoond op basis van deze zoekopdrachten.

Klik je op zo’n advertentie, dan levert dit een paar cent op waarvan een deel naar Ecosia gaat. Dit geld wordt vervolgens voor 80% gebruikt om bomen overal ter wereld, daar waar ze het meest nodig zijn, te planten.

Ecosia ondersteund meer dan 20 boomplantprojecten op de volgende locaties: Peru, Brazilie, Madagascar, Nicaragua, Haiti, Colombia, Spanje, Marokko, Senegal, Burkina Faso, Ghana, Ethiopie, Uganda, Kenya, Tanzania en Indonesië. Heel wat landen dus!

De vertaling van zoekopdrachten naar bomen planten

Maar de reis stopt daar niet. Met de opbrengsten van de zoekopdrachten kunnen er dus bomen geplant worden. Maar wie of wat bepaald er dan vervolgens wat en waar deze bomen geplant worden?

Ook daar is aan gedacht: maak kennis met de “bomen-plant manager”. Wanneer je denkt dat diegene zijn gang kan gaan door hier en daar een cactus te planten, en een paar meter verderop een palmboom, dan heb je het mis, er zijn namelijk nogal wat criteria waar een project aan moet voldoen:

  • Het mogen geen mono-culturen zijn (hierover straks meer)
  • Er mogen geen pesticiden (giftige bestrijdingsmiddelen) gebruikt worden
  • Er mag geen sprake zijn van kinderarbeid
  • Er moet een gelijkmatige behandeling voor de plaatstelijke bevolking zijn waarmee men samenwerkt

Wanneer er voor al deze criteria groen licht is, word er gekozen voor projecten waar veel bomen geplaatst kunnen worden voor een goede prijs, én natuurlijk met een grote positieve impact voor de locale bevolking.

Dit betekent dus dat er een samenwerking is tussen verschillende organisaties die bomen planten, Ecosia doet dit niet zelf. Dit is uiteindelijk ook beter, omdat de lokale bevolking precies weet wat de natuur daar nodig heeft.

Ok, maar wat voor bomen kun je dan het beste planten?

Zoals gezegd luistert het nauw wat voor bomen er precies geplant worden, het is namelijk niet zo simpel als hup, een boom in de grond zetten en groeien maar.

Want hoe zet je nu eigenlijk een bos in elkaar die weer samenwerkt met zijn omgeving? En hoe zorg je er uberhaubt voor dat je bos er niet alleen maar voor korte tijd staat?

Een foute manier van bomen planten is bijvoorbeeld in mono-culturen. Je zult er niet veel aan hebben, de vogels en alle andere dieren zullen ver uit de buurt blijven. Waarom? Simpelweg omdat deze vorm van bossen geen gevarieerde voedingsbron vormt, omdat het “bos” bestaat uit dezelfde bomen.

Een manier die wel werkt, en dit is de manier welke Ecosia hanteert, is om eigenlijk dezelfde soort verschillende bomen weer terug te planten, die als eco-systeem weer samen kunnen werken. Om te weten wat dit voor soort bomen zijn, wordt er samengewerkt met de plaatselijke bevolking, zij weten namelijk als geen ander wat voor soort bomen er stonden. Door te zorgen voor herplanting van de juiste soorten, komen waterstromen weer op gang, en komt er weer een voedzame bodem. Herhaal dit proces en er ontstaat weer een gezonde leefomgeving voor fauna en flora.

Het belang van herplanten van bossen

Hartstikke leuk natuurlijk, dat er overal weer opnieuw bomen worden geplant, maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk het feit dat mensen op een rap tempo voor ontbossing zorgen. Wat er dan overblijft zijn kale plekken. Als je er niks voor in de plaats terugplant, is er alleen sprake van consumptie, waarbij het hout gebruikt word voor de bouw van huizen en de kale plekken geschikt gemaakt wordt voor landbouw. Doordat dit over de gehele wereld alleen maar door blijft gaan, blijft er niks over.

Sterker nog, naast het feit dat het uitzicht gewoon verpest word als er niks overblijft, is het ook best slecht voor de natuur zelf. Het landschap verandert op den duur in woestijn, wat weer zorgt voor ontwrichting van de lokale eco-systemen omdat bijvoorbeeld rivieren op den duur droogvallen. Hierdoor sterft het leven in de omgeving af, en sterven dieren die hier leven uit. Maar ook voor de mens verandert het landschap in een oninteressante bedoening, waardoor mensen meer richting de stad trekken.

Simpel gezegd: door te zorgen dat de natuur weer hersteld neemt de bio-diversiteit toe en worden wij weer blij van vers fruit en voedsel, zorgt dit voor werkgelegenheid en uiteindelijk voor economische stabiliteit. Wow, dat klinkt best goed!

Ecosia’s energie

Je zou het misschien niet zeggen, maar ook je zoekopdrachten kosten veel energie die, in de normale gevallen, ook CO2 uitstoot.

Één zoektocht kost bijvoorbeeld zo’n 0,7 gram aan CO2. Zoals eerder gezegd zwengelt je zoekopdracht servers aan die, op oudewetse, niet duurzame manier (kolencentrales) voor uitstoot zou zorgen.

Ecosia zou daarom Ecosia niet zijn als ze hier niet over nagedacht hadden: in 2018 is er begonnen met de bouw van eigen zonne-installaties, die de servers waar alle zoekopdrachten in verwerkt worden van duurzame energie voorzien.

Op deze manier kun je zoeken wat je wilt, maar je zult geen schadelijke uitstoot veoorzaken. Das toch maar weer mooi!

En tot slot: je persoonlijk bomenteller!

Die hele rit om bomen te planten is natuurlijk mooi en goed voor onze aarde, maar hoelang blijft het leuk als je niet weet wat je resultaten teweeg brengen en hoeveel zoekopdrachten er eigenlijk al gedaan zijn? Weet je eigenlijk wel hoeveel zoekopdrachten er nodig zijn om een boom te planten? Om je daar een handje mee te helpen en meer overzicht voor je te creeeren, is er de persoonlijke teller.

Deze teller kleeft aan de rechter bovenkant van je scherm en geeft je de nodige informatie over hoeveel zoekopdrachten je ongeveer nodig hebt om een boom te kunnen planten. Wil je een boom planten, dan kost dit ongeveer 45 zoekopdrachten. Dit lijkt misschien veel, maar als je er eens bij stilstaat hoeveel je per dag eigenlijk op internet opzoekt, dan kom je er heel snel aan.

Waar wacht je dus nog op? Probeer Ecosia eens uit en plant bomen met je zoekopdrachten. Beschikbaar voor Firefox, Chrome, Safari:

1 Response

Leave a Reply