10
Jan
2020
0

Plastic verminderen doe je zo

Wat is het meest gebruikte materiaal voor producten in de winkel? Juist, plastic. Leer in dit artikel hoe je hiermee kunt minderen.

Negen van de tien keer loop je naar buiten met een product omhuld in plastic. Plastic vermijden lijkt hiermee een onmogelijke opgave. Maar is dat wel zo, kunnen we echt niet meer zonder?

Laat me je gerust stellen; als je goed zoekt zal je merken dat er genoeg alternatieven in allerlei vormen beschikbaar zijn. Meer en meer worden er alternatieven ontwikkeld om minder plastic te gebruiken.

Makkelijk is het niet, want plastic is immers zo “gewoon” en niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven, in het begin krijg je misschien wat vreemde reacties van mensen wanneer je probeert om te minderen.

Laat dit je echter niet uit het veld slaan, verandering is in het begin nu eenmaal lastig. Het doel van dit artikel is dan ook niet om in een keer het roer om te gooien en gelijk plasticvrij te worden, dat is natuurlijk ook niet echt realistisch.

Nee, in plaats daarvan gebruiken we kleine stapjes, om langzaam je gewoontes om te gooien en aan te passen naar milieuvriendelijkere gewoontes.

Ready? Laten we dan eerst eens kijken waarom we moeten minderen:

Want hoe groot is de impact van plastic op het milieu eigenlijk?

Nou, best groot eigenlijk…

Zodra er plastic in het milieu belandt, is dat ontzettend schadelijk.

Om te begrijpen wat voor schade plastic kan veroorzaken hier even wat feitjes op een rij:

 • Plastic heeft ongeveer 500 jaar nodig voordat het een keertje vergaat (bron)
 • Het komt overal terecht:
  • op straat
  • in de grond
  • het riool
  • langs de kust
  • en vanaf de kust automatisch in de oceaan
 • Veel vissen en vogels sterven een hongerdood omdat zij plastic dopjes en andere kleine plastic voorwerpen voor voedsel aanzien. Volgevreten met plastic verdwijnt het hongergevoel, maar plastic voedt natuurlijk niet
 • In de oceanen klontert het samen waardoor er zelfs plastic “eilanden” zijn ontstaan
 • Doordat de productie van plastic jaarlijks alleen maar toeneemt komt er meer en meer afval bij. Dit komt doordat mensen het te makkelijk weggooien

Dat zijn heel wat nadelen, en dan heb ik ze nog niet eens allemaal genoemd. Misschien nog wel het allergevaarlijkste: niet alleen komt het plastic als brokken plastic in het milieu terecht, het breekt ook af tot de enige overblijfselen minuscule stukjes plastic zijn, ofwel micro-plastics.

Goede reden om duurzamere oplossingen te zoeken nietwaar?

Absoluut, maar dat gaat helaas niet zomaar.

Plastic is namelijk niet meer weg te denken uit ons leven. Het is overal. De voornaamste reden hiervoor is dat het voor producenten supergoedkoop is om te produceren.

Daarnaast heeft plastic zoals eerder gezegd ook tal van andere eigenschappen: plastic is een supersterk materiaal, en vergaat heel erg langzaam, waardoor het ontzettend lang duurt voordat het afgebroken wordt door de natuur.

In een keer stoppen is op het moment dus niet het goede antwoord, maar minderen en andere verpakkingsoplossingen wel.

Maar wat zijn dan die oplossingen?

Met het simpele uitgangspunt “minder plastic minder afval” kun je al veel bereiken. Om je op gang te helpen en te inspireren te minderen met plastic afval, volgen hier een aantal tips:

 • Neem een eigen herbruikbare tas mee, zodat je niet meer tientallen plastic zakjes hoeft mee te nemen
 • De groenteboer biedt meer losse producten aan dan de supermarkt; die kun je prima allemaal meenemen in je herbruikbare zak
 • Datzelfde geldt voor de losse broodjes in de supermarkt of bij de bakker, die gaan vaak ook in een plastic zakje wat maar kort wordt gebruikt
 • Beleg voor op brood? Koop jam of honing in een glazen potje, in plaats van een plastic flesje
 • Nieuwe tandenborstel nodig? Ga voor een mooie, elegante houten variant!
 • Vaatwastabletten nodig? Tabletten in wateroplosbaar folie zijn je beste vriend!
 • Onderweg ergens een koffie scoren? Neem voor de verandering eens je eigen koffiebeker mee. Je krijgt op sommige plekken 25 cent korting bij de aanschaf van je kopje koffie als je je eigen beker meeneemt.

En hoe nu verder vanaf hier?

Zelf minder plastic gebruiken is natuurlijk hartstikke goed, maar hoe zit dat dan met het bedrijfsleven en organisaties, zij hebben hierin toch ook een mate van verantwoordelijkheid? Dat klopt zeker, gelukkig sijpelen er steeds meer duurzame oplossingen door en vind het steeds meer zijn plek in onze samenleving.

Stel je bijvoorbeeld eens voor: je hebt er een avond/nacht feesten op zitten op een vet festival ergens in het land. Met je brakke hoofd kruip je voorzichtig je tent uit. Je wrijft nog eens in je ogen en ziet daar al die rondslingerende plastic bordjes, bestek, bierbekertjes, noem het maar op.

Dat komt omdat jij, als feestganger, ook een ontzettende hoop plastic afval produceert tijdens het feesten, maar dat afval is wel veel beter afbreekbaar. Want jij gebruikt:

 • Biologische afbreekbaar bestek, omdat deze gemaakt zijn van FSC hout of zetmeel
 • Ook de borden, gemaakt van tarwezetmeel zijn snel afbreekbaar (en kunnen zelfs gewoon opgegeten worden)
 • Drankflesjes, gemaakt van recyclebaar plastic, die weer in te ruilen zijn voor consumptiemunten
 • Ook bestaan er rietjes die gemaakt zijn van het Bio-plastic PLA, welke gemaakt worden van de suikers en zetmeel uit mais en bieten.

Maar ook op andere plekken vind je het gebruik van duurzame materialen terug:

 • Supermarkten bieden naast plastic wattenstaafjes ook houten varianten.
 • In sommige kroegen/cafe’s worden drankjes geserveerd met rietjes gemaakt van pasta
 • Geen tas bij je? Let erop dat je voor een plastic tas in de winkel een extra bedrag moet afrekenen
 • Bepaalde winkelketens verkopen zelfs producten zonder plastic

De toekomst: op naar een plasticvrije wereld?

Om een plasticvrije wereld te bereiken moet er nog veel werk worden verricht. Ook al zijn de stappen die op het moment genomen worden nog zeer klein, ze zijn er wel, en worden steeds groter.

Want laten we eerlijk zijn, het is 2020 en de tijd voor een gezondere toekomst is aangebroken. Plastic wat pas na 500 jaar vergaat hoort daar niet meer in thuis.

Omslagfoto van beeldbank Plastic Soup Foundation

Leave a Reply