14
Feb
2019
3

Bereik je doelen als een pro

Minister-president of astronaut worden? Tuurlijk! Geen probleem, gewoon, door middel van slim je doelen te stellen!

Ok ok, misschien is dat iets te hoog om direct mee te starten. Alhoewel, als je het ambieert zal ik de laatste zijn die je daarin tegen zal houden.

Een nieuw jaar met nieuwe kansen is aangebroken, wat voor veel mensen betekent dat ze goede voornemens gaan bedenken. Dit gaat een tijdje goed, maar daarna stroomt de motivatie weer langzaam weg, tot er helemaal niets meer van over is. Raad eens wat er dan gebeurd? Alles wordt weer precies zoals het altijd al was, en dat is natuurlijk zonde! 

Goede voornemens maakte je met een reden, dus de keuze is aan jou: kies je ervoor om je dromen in dromenland te houden of maak je je keuze om er volop mee aan de slag te gaan?

Het kan best zijn dat je het misschien wel een beetje eng en moeilijk vind, om die eerste stap te zetten. Dat is volkomen begrijpelijk, maar hoe gaaf zou het zijn als je dromen werkelijk worden? Zoals met alles pakken we ook onze dromen stap voor stap aan.

We gaan er een inspirerend moment van maken, daarom volgen hieronder enkele ingrediënten die hier toe bij dragen.

 • Pak een kop thee of koffie.
 • Een notitieboekje, het liefst een ter grootte van een A5’je.
 • Gooi je telefoon weg zodat je niet gestoord wordt (ok, niet zo’n goed idee dit, door naar de volgende…)
 • Zet je telefoon in de niet storen-stand of helemaal uit.
 • Zorg dat je ook niet door andere mensen in de kamer gestoord kunt worden.
 • Tot slot, zet wat relaxte, inspirerende muziek op.

Gedaan? Mooi zo. Zoals ik al zei, het stellen van doelen is een proces wat tijd vergt.

Want wat word precies jouw doel?

Wat wil je graag bereiken? Waar droom je eigenlijk altijd al van en wil je dolgraag realiseren?

Voordat ik je wat doelen geef ter voorbeeld, wil ik het eerst even hebben over het SMART-principe. Geen zorgen, ik zal niet helemaal tot in detail ingaan op deze methode, maar hij biedt wel wat handvaten waar onze doelen het beste aan kunnen voldoen, namelijk:

 • Specifiek
 • Motiverend
 • Ambitieus/aantal
 • Resultaat
 • Tijdgebonden

Zodra je doel aan deze eisen voldoet weet je zeker dat de kans op succes het grootst is.

We lopen er even doorheen aan de hand van een paar voorbeelden:

Stel, je wilt je inkomen vergroten. Dan is het te vaag wanneer je zegt “ik wil meer verdienen.” Je bent op deze manier niet Specifiek, waardoor het moeilijk is om duidelijk voor ogen te krijgen wát je wilt.Wil je meer geld verdienen, zeg dan bijvoorbeeld tegen jezelf “over 5 maanden wil ik 100 euro extra verdienen. Nu heb je concreet waar je naartoe wilt werken en weet je precies waar je voor gaat.

Ander voorbeeld: Stel, je wilt minder nutteloze tijd op Social Media besteden. Zeg dan tegen jezelf: per dag wil ik een uur niet op Facebook of andere Sociale Media gekeken hebben. Ook dit is specifiek en duidelijk.

Of stel jezelf ten doel dat je 2 keer per week naar de sportschool wilt gaan. Door je doel specifiek te benoemen weet je waar je aan toe bent en wat je moet doen.

Motiveert het je?

Stel, je legt aan iemand uit wat je doel is maar terwijl dat je vertelt valt je toehoorder in slaap. Of jij valt in slaap. Of jullie allebei. Op dat moment is het duidelijk dat je doel niet bepaald Motiverend genoeg is. Zorg dus dat je bij het zien van je doel de adrenaline door je lijf giert, en dat je er super enthousiast van wordt.

Dan natuurlijk de grootte van je doel: kleine doelen zijn makkelijk en fijn omdat je ze vaak snel kunt behalen. Maar wees ook vooral niet bang om groter te denken, je doelen mogen namelijk best groot en Ambitieus zijn. Als je bijvoorbeeld de ambitie hebt om de directeur van een groot internationaal bedrijf te worden dan mag je dit best opschrijven. Zoals je gezien zult hebben staat er bij de A ook nog een ander woord, namelijk Aantal. Hoe Ambitieus ook, beperk het aantal doelen per categorie, met 3 of 4. Hier kom ik zo op terug. 

The Bigger Picture

Houdt voor jezelf altijd het eindresultaat voor ogen, zodat je weet waar je naartoe werkt. Door de drukte van alledag kan je focus vervaagd raken, en vergeet je misschien de reden waarom je überhaupt aan dit ene doel werkt. Keep your eyes on the prize! 

Een goede manier om het uiteindelijke doel, het uiteindelijke Resultaat, voor jezelf helder te houden is door het hoofddoel in detail te beschrijven. Gebruik om dit goed vast te leggen het volgende template:

Voorbeeldje:

Wie: Door mij samengestelde band

Wat: Een optreden geven voor 200 man, met mijn eigen band, waarbij we 10 nummers zullen spelen. De vibe is relax en mijn zelfvertrouwen gaat door het dak heen.

Waar: In het eetcafe in het dorp, waar we een groot podium hebben.

Waarom: Op deze manier heb ik een extra stok achter de deur om gitaar te leren spelen

Wanneer: Over 5 jaar, op xx/xx/xxxx 

Een deadline voor je doel

Je kunt als je wilt voor eeuwig aan je doel blijven schaven en sleutelen, maar of dat slim is? Niet echt, want zonder Tijdgebonden doel behoud je geen motivatie en ben je er snel klaar mee. Streven naar een ultieme en perfecte situatie is leuk maar maakt het ook onnodig lastig. Houdt het simpel! Zorg dus voor een deadline, wanneer wil je het af hebben, volgende week? Volgende maand? Schrijf het op in je agenda!

Wat voor systeem kies je?

Om je doelen goed te kunnen managen heb je een goed systeem nodig, een systeem met een aantal onderdelen die ervoor zorgen dat je on track blijft:

Overzicht:Schrijf je doelen op in een notitie-app, of gewoon in notebook. Zo zie je in 1 oogopslag wat je te doen staat. In welke categorieën je dit het beste kunt doen lees je later. Handig is om een dag,(todo-lijst) week, een maand en een jaaroverzicht te maken.

Notities: Het is altijd handig om aantekeningen te maken over de voortgang van je doelen. Dit kan gaan over wat er goed ging, wat er fout ging, of wat je voelde. Zie het als een soort dagboek.

-Agenda: Maak voor jezelf een planning en schrijf op op welke dagen je wat gaat doen.

Netwerken: Je kunt natuurlijk alles in je uppie aan gaan pakken, maar veel beter is het om te netwerken, het beste kun je op zoek gaan naar mensen die al bereikt hebben wat jij ook graag wilt. Niemand staat er alleen voor, uiteindelijk is samenwerken veel effectiever.

Orden je doelen

Als je je doelen opschrijft, hoe doe je dat dan, schrijf je ze gewoon klakkeloos onder elkaar op? Nee, er is een betere manier. Om je doelen zo overzichtelijk mogelijk te houden kun je het beste een onderverdeling maken in deze 3 categorieën:

 • Geld en werk
 • Liefde, relaties en sociaal
 • Lichamelijke gezondheid

Omdat doelen op zoveel verschillende manieren genoteerd kunnen worden is het heel belangrijk dat je deze in een categorie plaatst. Door bovenstaande structuur te gebruiken hou je alles helder voor ogen.

Vind je het fijner om een stok achter de deur van buitenaf te hebben? Deel je doel dan met iemand anders, en maak met diegene een afspraak om zo nu en dan “in te checken”, zodat je een externe motivatie hebt. 

Heb je alles op zijn plek? Nice, ga hiermee aan de slag. Bedenk altijd goed wat het uitgangspunt is, uiteindelijk gaat het erom dat jij je dromen waar kunt maken, hoe moeilijk dat soms ook lijkt. In elk geval diep respect voor iedereen die hier echt mee aan de slag gaat, en geef niet op!

Met dank aan @Eelco de Boer voor afbeelding

fdfff

Leave a Reply