13
Sep
2018
0

Wat is het FSC keurmerk, ofwel Forest Stewardship Council?

Soms kom je weleens vage afkortingen tegen waarvan je nog nooit in je leven gehoord hebt. Is het je bijvoorbeeld weleens opgevallen dat er een klein groen logo met de letters FSC op de verpakking van bepaalde houtproducten staat? Nee? Lees dan vooral snel verder en kom meer te weten over het Forest Stewardship Council.

Waarom het FSC in het leven is geroepen

Bossen zijn belangrijk voor ons. Niet alleen voor praktisch gebruik zoals kamperen of wandelingen maken, ook zorgen ze er voor dat de lucht en het water gezuiverd wordt. Daarbij vormen bossen zoals het tropisch regenwoud een thuis voor ontelbaar veel verschillende diersoorten zoals de orang-oetan, de jaguar en de gorilla.

Door het veelvuldig kappen van bomen verdwijnen er echter steeds meer en meer bossen, waardoor het leefgebied van deze prachtige dieren die hier wonen steeds kleiner wordt. Om deze ontbossing tegen te gaan is het Forest Stewardship Council in het leven geroepen.

Bepaalde gebieden zijn door het FSC ingesteld als beschermt gebied. Door middel van het creëren van vraag en aanbod naar duurzame producten die afkomstig zijn uit FSC-gecertificeerde afkomstige gebieden, word er gezorgd voor een verantwoordelijk beheer en krijgt het bos een economische waarde. Hierdoor kunnen deze bossen beter beschermd worden voor toekomstige generaties.

Het Forest Stewardship Council is een leidende organisatie geworden als het gaat om duurzamer houtbeheer.

Chain of Custody

Om ervoor te zorgen dat ook na het oogsten er toegezien word op het duurzaam verwerken van het hout dient ieder bedrijf dat mee wilt helpen aan de productie een FSC-certificering te krijgen. De bedrijven worden vervolgens ondergebracht in de zogeheten Chain of Custody (CoC) wat betekent dat iedere partij die betrokken is in het proces, de FSC-gecertificeerde houtproducten afzonderlijk moeten houden van de overige houtproducten.

Alleen al in de Verenigde Staten telt men 3,954 FSC-gecertificeerde bedrijven welke aangesloten zijn bij de Chain of Custody, in Nederland zijn dit er 3000.

Lees voor meer info verder op thegreenformula, hier vind je ook nog een filmpje wat nog beter illustreet hoe het Forest Stewardship Council te werk gaat.

 

 

 

Leave a Reply