8
Aug
2018
1

Yoga: Een introductie

Doe jij al aan Yoga? Of vind je dat je voor aap staat op zo’n matje, terwijl je je lichaam in allerlei houdingen draait? Vergis je niet, want het biedt enorm veel voordelen, daarom in dit artikel een kleine kennismaking met Yoga.

Yoga, wat is dat nou precies?

Of je het nou gebruikt om een boost aan het begin van je dag te geven of gewoon om lekker in beweging te zijn, er zit genoeg flexibiliteit in. Met Yoga kun je alle kanten op als het gaat om ontspanning en meer bewustzijn voor je lichaam. (Let op de woordspeling…) Het zorgt ervoor dat je nieuwe energie krijgt, en brengt lichaam en geest (weer) in balans.

Doordat er zoveel verschillende manieren van Yoga zijn zit er voor iedereen wel wat tussen.

Wat heb je eraan?

Nu vraag je jezelf misschien wel af wat nou het nut is van al dat gedraai en gestretch op die mat?

Gelukkig is die vraag erg simpel te beantwoorden, denk je maar eens in: we zitten erg vaak. Op je werk zit je, op de heen en terugweg in de auto of trein zit je, en thuis weer, maar dan achter de computer of TV… Door Yoga breng je de rek en flexibiliteit weer terug in je lichaam. En je kunt er letterlijk alle kanten mee op, er zijn zoveel vormen en soorten, waardoor je altijd lekker in beweging kunt zijn. Bijkomende voordelen die dit met zich meeneemt: Ook al is het buiten slecht weer, je pakt gewoon je matje en gaat lekker binnen oefenen. Ook is het erg fijn om Yoga te beoefenen met meerdere mensen om je heen, wat ook weer een gezellige sociale bezigheid is.

Beginner of expert

Iedereen moet ergens beginnen. Voor iedere soort Yoga heb je wel een aantal basislesjes, waarmee je gemakkelijk uit de voeten kunt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je net met Yoga begint en iedereen om je heen gelijk allerlei ingewikkelde houdingen aanneemt. Houd het simpel, en begin bij de basis. Het voordeel is dat je er niet veel voor nodig hebt, een matje en wat comfortabel zittende sportkleren zijn genoeg.

De essentie van Yoga is dat je niets hoeft te bewijzen, je hoeft niet ‘een yoga-master’ te worden, er zijn geen kampioenschappen. Yoga doe je vooral voor jezelf, je kunt het zo makkelijk of zo moeilijk maken als je zelf wilt.

In tegenstelling tot een topsporter die op zijn 35ste over zijn top is, ga jij lekker door. Er zijn zelfs yogi van tegen de 100 jaar die nog vrolijk hun oefeningen doen!

Hoe nu verder?

Om succes in je leven te hebben heb je baat bij een goed werkend lichaam. Ons leven is tegenwoordig een sneltrein zonder een helder doel, waarbij we steeds minder bewust leven, en dat is best zonde.

Door aan Yoga te doen leer je om die zelfbewustzijn weer terug te krijgen, en te behouden.
Misschien is je interesse in Yoga gewekt na het lezen van dit artikel, dat is natuurlijk alleen maar mooi! Blijf yoga vooral onderzoeken en dompel jezelf onder in de prachtige wondere wereld van Yoga! Waarom niet, je hoeft niemand wat bewijzen!

Leave a Reply