8
Aug
2018
0

Red onze oceanen: Deel 3 – Project 0

De oceanen zijn niet alleen prachtig om te zien en om van te genieten, we zijn er op tal van manieren ook sterk van afhankelijk. Helaas zijn ze erg vervuild en wordt het zeeleven ernstig bedreigd.
Gelukkig zijn er tal van duurzaamheids organisaties die allemaal hard werken om de oceanen te beschermen. In dit artikel aandacht voor: Project 0.

Het onstaan van Project 0

Opgeschrikt door het vele negatieve nieuws over de zeeën, besloot Michele Clarke actie te ondernemen. Met haar opgedane ervaring in de reclame en entertainment industrie, en werkzaam geweest zijnde voor grote namen zoals Heineken en Nike, werd in 2014 Project 0 geboren: 0 excuses, 0% onbeschermde gebieden, 0% overbevissing en 0% vervuiling, met als resultaat om 30% van de zee onder bescherming te stellen in 2030.

Wat doet Project 0

Project 0 heeft de intentie om wereldwijd aandacht te vragen voor de oceanen welke in gevaar zijn door de grootschalige problemen waar zij mee te maken heeft, zoals onder andere een enorme hoeveelheid plastic die ronddobbert en overbevissing. Hierbij werkt men samen met verschillende milieuorganisaties, en wordt er ondersteuning geboden door ondernemers zoals Richard Branson, popsterren, bekende wetenschappers, en oceaanexperts zoals Sylvia Earle,

Vele organisaties zijn projecten begonnen om de oceanen te beschermen en behouden, helaas zijn er sommige projecten waar er een gebrek aan middelen of een tekort aan financiën onstaan is. Project 0 wil ervoor zorgen dat deze projecten alsnog voltooid worden.

Enkele projecten die Project 0 onder zijn hoede heeft zijn:

Het behoud en herstel van Mangrovebomen op Grenada, Caribisch gebied

Het Caribische gebied heeft prachtige mangrovebomen welke gekenmerkt worden door de enorme wortels waarmee ze verankerd zijn in de modderachtige bodems. De wortels bieden o.a bescherming aan vis tegen verschillende roofdieren, die op zoek zijn naar de jongere vissoorten.

Ook in de klimaatverandering spelen deze bomen een belangrijke rol, zo absorberen ze bijvoorbeeld 50% meer koolstofmonoxide dan andere ecosystemen.

Door de verkoop van de zogenaamde “Wave Walks“, prachtige standbeelden welke vervaardigd zijn door 54 van de meest invloedrijke kunstenaars, welke in New York op straten te zien waren zoals bij het Pearle Street Triangle, vlakbij de Manhatthan brug, is er veel geld opgehaald om deze Mangrove bomen weer te herstellen.

De Azoren-eilanden als beschermd natuurgebied

De Azoren is een prachtige eilandengroep in de Atlantische Oceaan welke een tal aan unieke fauna huisvest.
Deze eilandengroep wordt veel gebruikt als een migratieroute voor bultrugwalvissen, blauwe walvissen, duivelsstaartroggen, dolfijnen en andere zeedieren.
Hierdoor zijn de Azoren een goed foerageergebied voor diverse zeedieren, helaas werd deze parel van de Atlantische oceaan bedreigd door overbevissing.

Met behulp van Project 0’s financiering is deze eilandengroep weer beschermd natuurgebied geworden waardoor er niet meer gevist mag worden.

Project 0 en de toekomst

Er is nog veel werk te verichtten om de oceanen te kunnen herstellen, want de impact die de mensheid hierop heeft gehad en heeft is groot en zeker niet zomaar opgelost. Door verder te gaan met het ondersteunen van verschillende projecten willen ze ervoor gaan, en willen ze afmaken waar andere aan begonnen zijn, op weg naar een gezonde en leefbare oceaan. Met een “Waarom zou het ertoe doen”-houding komen we er niet, het is aan ons allemaal om hier werk van te maken. That’s what we want, that’s what we’ll do.
But we can’t do it alone.

Wil je meer weten over Project 0 en de activiteiten waar ze mee bezig zijn, bezoek dan eens de site weareprojectzero.org

 

 

Leave a Reply