8
Aug
2018
0

Een mooi leven bevat deze 6 fundamentele dingen

Een goed en mooi leven, wat houd dat eigenlijk in? Betekent dat genoeg vrienden, genoeg geld, een mooi huis, of een luxe auto? Veel mensen zullen hier misschien niet eens bij stilstaan, maar toch is het belangrijk om hier zo nu en dan over na te denken.

Eigenlijk zouden we iedere dag onszelf continue moeten afvragen: “Wat betekent een goed leven nou eigenlijk voor mij?”. Stel die vragen op de volgende gebieden: spiritualiteit, financiën, gezondheid, relaties.

Wat vormt dan eigenlijk een goed leven? Er zijn 6 fundamenten:

  1. Productiviteit. Wetenschappelijke studies tonen aan dat productiviteit leidt tot een verhoogde mate van tevredenheid, of de gelukservaring van mensen. Als mensen in een flow zitten en op die manier een hoge productiviteit hebben, stemt dat mensen gelukkig.
  2. Goede vrienden. Het hebben van goede vrienden om je heen kan het verschil maken. Als je echte vrienden heb, werken ze als een vertrouwt steuntje in je rug, geven ze om je en respecteren ze je hoe je bent. Het zijn mensen op wie je altijd kunt rekenen. Kortom, ze geven je het gevoel dat je er toe doet, en dat kun jij hun ook geven.
  3. Je cultuur. Taal, je muzieksmaak, ceremoniën, tradities, je kleding. Al deze dingen zijn heel erg belangrijk, dus is het goed om ze in leven te houden.
  4. Spiritualiteit. Sommige van ons vinden spiritualiteit iets voor geiten wollen types, of te vaag omdat in de hedendaagse wereld vooral materialisme als een belangrijk bezit word gezien. Dit ten onrechte, want ieder ervaart het weer op zijn eigen manier en het hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Het woord spiritualiteit is van het Latijnse woord “Spiritus”, dat “adem” of “geestkracht” betekent. Ik ken niemand die zonder ademhaling kan, je kunt het ook als geesteskracht zien, dan word het een passie of gedrevenheid om iets voor elkaar te krijgen, en dat brengt ons dan weer bij de nummer 1 van deze lijst, namelijk productiviteit.
  5. Wees je bewust van de wereld. Zorg dat je niks mist. De wereld is boeiend genoeg, interessant genoeg om achter je computer of TV vandaan te komen en er op uit te  trekken. Er zijn genoeg interessante plaatsen, mensen, en dingen te zien en te doen. Wat weer een hoop interessante ervaringen oplevert. Je weet namelijk maar nooit wat je onderweg allemaal meemaakt en tegenkomt.
  6. Je familie. Niet iedereen heeft familie, maar als je deze hebt, koester ze dan! Bel ze zo nu en dan op en vraag hoe het met ze gaat, wat ze aan het doen zijn. Toon interesse, blijf verbonden.  Dat is tegenwoordig op 1001 manieren mogelijk. Zoals het spreekwoord luidt: wat je zaait, oogst je.

 

1 Response

  1. Gerard

    Je hebt veel te zeggen en bent niet bang voor herhaling. Het kan bondiger wat de spanningsboog ten goede komt. Goed iniatief overigens.

Leave a Reply