8
Aug
2018
0

De wereld als keuken

De wereld om ons heen is eigenlijk één grote keuken. En wij zijn de koks en kokinnen. Dus vrouwen die nu al stiekem dromen om later te trouwen met een chefkok, die kunnen deze droom het beste even parkeren, want lieve mensen: we zijn het zelf.

Dit is natuurlijk een beetje gekkigheid, maar wel te verklaren. Natuurlijk bedoel ik niet ‘kok’, zoals we die van achter het fornuis kennen of van een of ander bekend Amerikaans kookprogramma, maar kok in de zin van: je kunt je eigen “leven” b(r)ouwen zoals jij hem het lekkerst, mooist, uitdagendst of avontuurlijkst vindt.

Als je de wereld om ons heen als jouw keuken gaat beschouwen, kom je tot de conclusie dat er nog zoveel potjes en pannen niet zijn gebruikt en dat je schrikt van het feit hoe vaak je eigenlijk hetzelfde recept klaarmaakt. We zijn niet voor niets geboren met zoveel verschillende smaakpapillen op ons tong. De uitdaging dus, om die ook te gaan gebruiken. Als je jouw talenten en kwaliteiten in kaart kan brengen, ben je in staat om er een tiengangen-menu van te maken.

Wist je bijvoorbeeld dat we naast de smaakpapillen zoet en zout, ook over umami beschikken? Wist je eigenlijk van jezelf dat je ooit iets hebt gedaan wat je eigenlijk super eng vond, maar stiekem erg leuk? Er is zoveel dat we nog niet weten, omdat we het nooit hebben uitgeprobeerd of in kokstaal: hebben geproefd. Gek genoeg omdat we bang zijn dat het vies tegen valt, bevooroordeeld zijn over wat we zullen waarnemen of misschien zelfs een beetje argwanend zijn. Dat is helemaal niet erg. Goed juist. We nemen onszelf zo in bescherming om giftige plantjes te laten staan en op onze hoede te zijn voor brandnetels. Maar des te meer valt er voor jou nu nog te ontdekken.

Feit is wel, dat we ons er niet zo bewust van zijn, dat dit gewoon kan! Ik zet er niet voor niets een uitroepteken achter, want in deze moderne maatschappij kan werkelijk alles. Iedereen heeft gelukkig de mogelijkheid om zijn eigen ingrediënten toe te voegen of weg te laten in zijn of haar leven. Van het één een eetlepel meer, van het ander een grammetje minder. Het mooie is dat je zo je eigen recept kan samenstellen. Echter, 1 recept voor een geweldige leven hier op aarde bestaat niet, net zo min als het beste recept voor de lekkerste stampot. Iedereen heeft zijn eigen smaak, voorkeuren en behoeften. Maar we hebben allemaal de kans om die te ontdekken, te benoemen en uit te proberen. Zo ontdek je wat er wel of niet past in jouw recept. Het is eng om van het hetgeen wat nu veilig voelt af te stappen, maar is het erg als het een keertje ‘bitter’ smaakt? En ben je overeind te houden als je leven even flink zuur wordt gemaakt door iets of iemand?

Als je een keertje teveel uitschiet, met het een of het ander, raken de verhoudingen zoek. Ook in je eigen leven is zoeken naar de juiste verhoudingen een enorme uitdaging. Staan deze verhoudingen scheef? Dan doe je jezelf dus iets tekort. Maar vanaf dat moment realiseer je misschien wel als geen ander, dat dit misschien wel het begin is van jouw balans tussen zoet en zout, of tussen zuur en bitter. Waarvan krijg jij geen genoeg? Waarvan raak jij snel verzadigd? Misschien op het eerste oog een vreemde vergelijking, maar misschien wel een onderwerp om ‘s avonds tijdens het eten aan te snijden en ingrediënten van anderen op te nemen in jouw receptenboekje. De balans in jouw eigen leven is te vergelijken met de juiste verhoudingen van jouw lievelingsrecept. Voor mij is het de uitdaging om oude gewoonten (die misschien allang door de keuringsdienst van waarde bestempeld moesten worden met het logo: onbewuste keuze) los te laten, en te kiezen voor nieuwe patronen en gezondere keuzes. Goed voor lichaam én geest.

Kiezen voor de normal way is kiezen voor hetgeen wat veilig en vertrouwt voelt. Maar betekent ook tevreden zijn met dit leven als er weer die stampot op tafel komt of je weer dat broodje pindakaas met hagelslag meekrijgt naar school.
Als kok kun jij veranderingen doorvoeren, mensen verassen, jezelf verassen. Je kunt dus ook naast dat snufje zout en peper, op ontdekkingsreis gaan in je eigen keuken naar andere, onbekende misschien wel fan-tas-tische ingrediënten. Je komt tot de ontdekking dat kruiden als kardemom, citroentijm, paarse salie en annasmunt (waarvan je helemaal geen weet had dat ze überhaupt bestonden) een enorme kleur, geur en smaakboost aan jouw lievelingsrecept geven. En dat je specerijen als nootmuskaat, mierikswortel of kurkuma, maar beter weg kunt laten, omdat je die eigenlijk helemaal niet zo lekker vind en niet goed bij jouw recept passen.

De wereld is een keuken, maar de kok dat ben jij! Brouw dus je eigen leven zoals je je eigen bier zou brouwen, zou ik zeggen.

 

Fotocredits @ Zware Kees

Leave a Reply