8
Aug
2018
0

6 manieren om helemaal tot rust te komen

Haast, drukte, stress… deze woorden lijken de rode draad te vormen in ons leven. We zijn altijd druk in de weer en lijken dit steeds normaler te vinden. Tot we een burn-out tegen het lijf lopen. Voorkom dit aan de hand van de volgende 5 handige tips, die je helpen naar heerlijke ontspanning.

Je agenda word voller en voller

Iedereen heeft het tegenwoordig maar druk. Om een afspraak te maken met familie of vrienden kun je maar beter een half jaar van tevoren beginnen met plannen, want voor je het weet zit ieder hoekje en gaatje zo vol, dat er niks meer tussen past. Want tja, je todo lijst liegt er niet om: er moet nog van alles gedaan worden.

Kortom, je hebt een ren-je-rot-schema en bent altijd wel bezig.

Op zoek naar die welverdiende rust

Op de zoektocht naar die welverdiende rust lijken we de rem maar niet te kunnen vinden. Altijd maar bezig met ondernemen, je wilt immers niks missen. Tot je tegen een burn-out aanloopt, waardoor je opeens genoodzaakt ben echt rust te nemen. Voorkomen is beter dan genezen, dus luister op tijd naar je lichaam als deze aangeeft er genoeg van te hebben. Claim en neem je rust en reserveer tijd voor jezelf door een dag of een paar dagen vrij te nemen, zodat je even zonder enige verplichtingen komt te zitten.

Vind een manier voor jezelf waarmee jij echt tot rust komt. Misschien weet je niet zo goed hoe je dit doet, daarom volgen hieronder 5 tips om je op gang te helpen.

1. Neem een lekkere plons

Laat als je een bad hebt deze vollopen met heerlijk warm water, en gooi er om er een extra boost aan te geven wat ontspannende etherische oliën bij, voor een relaxte werking. Deze olien worden snel opgenomen door je huid, en hebben een verzorgende werking. Combineer dit door op de achtergrond een relaxte soundtrack te laten spelen, zodat je met je gedachten in een andere wereld terecht komt, en alles om je heen even helemaal vergeet. Ogen dicht en relaxen maar…

2. Maak een wandeling door de natuur

Gebruik de natuur om je batterij op te laden. Nederland kent een heleboel mooie natuurgebieden, waar je heerlijke rust kan vinden. Van het ruisen van de bladeren tot het tsjil… fluiten van de vogels… De natuur brengt je vanzelf terug in harmonie, voor even vergeet je hoe druk het leven eigenlijk kan zijn.

3. Lees eens een goed boek

De wereld is een hele interessante plek om je in te verdiepen, van de rijke geschiedenis van verre landen, tot boeiend diepgaande verhalen. Neem plaats in je luie stoel, met een kop thee ernaast, en sla eens een fijn boek open. En zet je telefoon even op stil. Voor je het weet heb je de tijd niet eens meer door en ben je weer een paar uur verder.

4. Ga mediteren

Er wordt nog weleens gedacht dat mediteren iets is voor zweverige mensen, maar het zou zonde zijn om dit op de ‘zweverige hoop’ te gooien. Mediteren biedt voordeel voor iedereen, en hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. De meeste meditaties bestaan uit een zittende positie, waarbij je vooral bewust let op je ademhaling.

Hierbij een kleine begeleidende meditatie:

  1. Ga comfortabel zitten, met of zonder rugsteuntje.
  2. Sluit je ogen
  3. Adem door je neus, en herhaal dit rustig een paar keer achter elkaar
  4. Ontspan je lichaam bewust, en merk alle gespannen delen van je lichaam op
  5. Ontspan ze een voor een
  6. Als je dat helemaal gehad hebt, kun je je ogen weer openen.

5. Laat je masseren

Dit is misschien wel de fijnste manier om te ontspannen. Leg van tevoren even een handdoek op de plek waar je gaat liggen, zodat olie die van je afdruipt niet op je bed terecht komt. Omring het bed met waxinelichtjes en zet een rustgevend muziekje op om helemaal in een relaxte sfeer te komen.

Door je van top tot teen te laten masseren komt je lichaam 100% tot rust, en om het af te maken zou je het kunnen combineren met stap 1.

6. Ga naar de sauna

Sauna’s zijn de ultieme manier om tot rust te komen. Je kunt er heerlijk zwemmen, genieten van een stoom of infrarood sauna, en dat de hele dag door. Om het niet al te duur te maken zijn er altijd wel kortingsacties die je kunt gebruiken waardoor je maar de helft van de prijs hoeft te betalen. Denk je bij een sauna al gelijk aan allemaal naakte mensen? Hoeft niet perse, er zijn ook badkleding dagen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog meer tips om te relaxen, laat het vooral dan even weten door je commentaar achter te laten.

Fotocredits @ Zware Kees

Leave a Reply