8
Apr
2018
0

Ontdek het Earthship – een nieuwe manier van wonen

Duurzamer wonen, het lijkt soms best lastig. Je bent al blij als je een set zonnepanelen op je dak hebt, zodat je energierekening niet zo hoog meer is. Het Earthship inspireert en laat zien dat het nog veel verder kan gaan.

Een huis van troep

Om direct even met de deur in huis te vallen: een Eartship bestaat uit afval. Afval wat over het algemeen gewoon op de vuilstort terecht zou komen. En dat is best zonde, want je kunt er dus ook prima huizen mee bouwen. De ‘troep’ die op de vuilstort terecht komt is vaak nog prima te hergebruiken, zodat het toch nog een nieuw leven kan krijgen.

Futuristische huizen

De meeste huizen zien er over het algemeen wat saai uit. Rechthoekig, allemaal keurig naast elkaar, gewoontjes en niet opvallend. Een Earthship daarentegen is juist vaak voorzien van dynamische rondingen en bogen, waardoor ze er best sierlijk en futuristisch uitzien. Soms zijn ze deels verzonken in een heuvel, en zie je enkel het dak er nog bovenuit steken, daarbij lijken sommige op heuze villa’s, andere doen juist weer heel knus aan.

Jouw huis vs het Earthship

Hoe mooi en dynamisch ze er ook uiteindelijk uit mogen zien, er moet natuurlijk ook in gewoond worden, anders zijn ze alsnog een beetje nutteloos.

Eigenlijk draait het bij een Earthship maar om een ding: 100% zelfvoorzienend zijn. Een Earthship kan bijna volledig onafhankelijk functioneren ten opzichte van een regulier huis, welke natuurlijk is aangesloten op het stroomnetwerk, water en gas van buitenaf geleverd krijgt, waardoor je afhankelijk bent van bepaalde bedrijven. Een Earthship daarentegen, heeft uiteraard een flinke hoeveelheid zonnepanelen, drinkwater word door de regen geleverd, en warmte kan bijvoorbeeld uit de grond gehaald worden.

Waar vind je die Earthships nou eigenlijk?

Na een kleine introductie weet je ongeveer hoe zo’n zelfvoorzienend huis eruit ziet, maar waar in Nederland staan ze nou precies? De oorsprong van de Earhships vinden we in de woestijn van New Mexico, maar voor een eenvoudig bezoek is dat misschien wat lastig. Gelukkig staan er in ons eigen kleine kikkerlandje ook een paar: De bekendste is ingezet als theehuis, en vinden we in Zwolle.

Theeleuten is niet de enige functie die aan Earthship gegeven kan worden, oorspronkelijk zijn ze natuurlijk bedoeld om in te wonen. In Groningen vinden we er een, welke zelfs nog in aanbouw is. Daarover lees je meer in het volgende artikel.

 

 

 

Leave a Reply