23
Sep
2017
0

Red onze oceanen: Deel 1 – The OceanCleanup

Zwemmen, zeilen, en varen zijn dingen die wij kunnen doen zodra er maar een lekker temperatuurtje heerst, want aan water hebben wij absoluut geen gebrek. Nederland is een waterland en dat is overal te zien. En voor wie al dat water in eigen land al kent, is er goed nieuws; zo’n 70% van de aardbol is bedekt met water. Al deze oceanen zijn prachtig en ook een belangrijk onderdeel van onze planeet, maar eigenlijk gaat het helemaal niet zo goed met ze.

Vervuiling van ongekende grootte

Want ja, we hebben het hier niet over een meer waar je in een uurtje omheen kunt lopen, dit gaat om de gigantisch uitgestrekte oceanen. De zeeen zijn immens groot, en beslaan zo’n 70% van het aardoppervlakte. Hierdoor is het probleem ook steeds groter geworden. Veelal van het afval bestaat hier uit plastic, wat grote schade toebrengt aan ons milieu. Hierdoor zijn nu grote delen van de oceanen vervuild met een ‘plastic soep’.

Grote gebieden van koraal worden hierdoor beschadigd, vissen en vogels en andere zeedieren stikken in het plastic, doordat het vermengd raakt met hun voedsel. Of ze sterven de hongerdood doordat het plastic dat ze eten wel het hongergevoel wegneemt maar natuurlijk geen enkele voedingswaarde heeft.

Onoplosbaar, of niet?

Als we er niets aan doen natuurlijk wel, dan zal er tegen 2050 meer plastic afval in zee rondzwemmen dan vis.

Maar gelukkig hebben we daar The OceanCleanup, een project in 2013 gestart door Boyan Slat naar aanleiding van een vakantie toen hij 16 jaar was:

Hij zwom door de oceaan heen en realiseerde zich dat er eigenlijk meer plastic dan vis ronddwarrelde wat natuurlijk een doodzonde is. Hij vroeg zich af waarom het niet gewoon mogelijk was om die bende op te ruimen, en met dat idee in zijn achterhoofd ging hij aan  Hij ging aan de slag en bedacht een simpelere constructie:

Door middel van een zijl vangt hij al het plastic op, en door middel van de natuurlijke zeestromingen kan het zeeleven er gewoon onderdoor zwemmen. Doordat het plastic in de V-vormige constructie word geduwd word het nog meer geconcentreerd en is het makkelijker om het eruit te vissen. Het plastic word vervolgens terug aan land gebracht waar het gererycled word om weer nieuwe producten van te maken. Het project is nog niet klaar, maar is te volgen via de website: https://www.theoceancleanup.com/

Hoe werkt The OceanCleanUp?

Er is inmiddels zo’n gigantische hoeveelheid afval in zee terecht gekomen dat het bijna onmogelijk is om dat allemaal er weer uit te halen.

De gedachte was dan ook altijd dat omdat we het niet op konden ruimen we het afval dumpen maar gewoon moesten beperken. Dat is natuurlijk mooi maar biedt natuurlijk geen oplossing aan het plastic dat al in de oceanen ronddrijft.

Uiteindelijk zijn er 5 gebieden waar het plastic het meest geconcentreerd is, welke zich in een soort spiraal bevinden, veroorzaakt door de natuurlijke stroming. Het idee van Boyan Slat is te verdelen in een aantal eenvoudige stappen:

  1. Aan het einde van de ‘spiralen’ wordt er een zeil gehangen over kilometers afstand.
  2. Dit zeil vangt alle aan de oppervlakte drijvend plastic op, terwijl de stromingen onder het zeil door kunnen stromen. Dat zorgt ervoor dat het zeeleven ook gewoon zijn reis kan blijven vervolgen.
  3. Doordat het zeil in een V-vorm aan het einde van deze stromingen hangt, wordt het plastic tegen elkaar aan gedrukt en ontstaat hierdoor een dichte, compactere eenheid.
  4. Door een centraal gelegen drijvend verzamelpunt word het afval uit de zee gevist, om vervolgens weer terug aan land gebracht te kunnen worden. Uiteindelijk wordt al het opgevangen afval aan land verkocht via het B2C concept, ofwel Business to Consumer, waarbij het plastic als bruikbare producten weer verkocht worden aan consumenten.

 

Financiering

The OceancleanUp is natuurlijk een prachtig voorbeeld van jong ondernemersschap om de wereld een stukje beter te maken, maar het kost natuurlijk ontzettend veel geld om alles op touw te kunnen zetten.

Het project is als een stichting in het leven is geroepen en daarom grotendeels afhankelijk van giften. Tijdens de start van het project zijn er ook al crowdfunding acties geweest, en op 3 juni 2014 is het The Ocean Cleanup’s haalbaarheids rapport gepresenteerd welke uit 530 bladzijden bestond. Tegelijkertijd was er ook een campagne gestart om geld op te halen. Het doel was om binnen 100 dagen 2 miljoen dollar op te halen, wat in 98 dagen al behaald was. Aan het einde van deze campagne was er maar liefs 2,154,282 dollar opgehaald, waarmee het direct het meest sucesvolle crowd funding campagne ooit is.

Ook vandaag de dag is het natuurlijk mogelijk om geld te storten welke je hier kunt vinden.

 

Fotocredits @ The OceanCleanup

Leave a Reply